Безгранична щедрост: направиха на Чили най-голямото дарението на частни земи в света

  • Кристине Макдавит, съпруга на покойния милиардер Дъглас Томпкинс, е дарила на Чили 400,000 хектара земя в Патагония, предаде АФП. Целта на това щедро дарение е правителството на южноамериканската държава да поеме отговорност за териториите, които се превърнаха в национални паркове и да ги отвори за обществеността. Томпкинс, който бе обещал да дари тези частни земи на чилийските власти, стартира приживе в Патагония проект за опазване на природата.

    Чилийска Патагония се намира на 2000 километра южно от Сантяго де Чили и е дом на някои уникални видове от флората и фауната. Кристине и Дъглас Томпкинс живели заедно по тези земи, след като предприемачът през 1990 г. прекратил бизнеса си.
  • Дарението бе формализирано на среща на Кристине с Мишел Бачелет, президент на Чили, която се проведе в двореца на La Moneda. Дарението включва не само земята, но и инфраструктурата, разработена в района, което може да увеличи туризма в региона и да е полезно за местните жители.

    Позовавайки се на дарението Макдавит каза: "Ако работим заедно и страната приеме дарението, това ще бъде най-големото дарение на частна земя в световен мащаб. Искаме хората от всички страни да посетят тези места. С дарението на тези паркове Чили може да има наследство, което ще остане в историята на целия свят", добави вдовицата на милиардера.

    Дъглас Томпкинс, бизнесмен и филантроп, основал успешни марки дрехи и оборудване за къмпинг, почина в Чили след инцидент с каяк в езеро, през декември миналата година.

Станете почитател на Класа