Русия разработва ултрамодерна система за противовъздушна отбрана

  • Аерокосмическите сили на Русия работят по цялостна модернизация на системите за противовъздушна отбрана, а в близко бъдеще ще имат ултрамодерна противоракетна отбрана, съобщава агенция РИА Новости.

    "Оръжията непрекъснато се подобряват, а нашата военна индустрия ни предложи редица проекти за модернизиране на системата за противоракетна отбрана. През последните години ние провеждаме задълбочена модернизация, както на компютърните компоненти, така и на военните компоненти на нашите системи. В близко бъдеще в нашата страна ще се реализира ултра-модерна система за противоракетна отбрана ", каза завеждащият противоракетната отбрана на Първа армия на руските аерокосмически сили, полковник Андрей Чебурин.

    През ноември миналата година, в отговор на намеренията на САЩ за неутрализиране на стратегическия ядрен потенциал на Русия с разполагането на ракетен щит в Европа, руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще развива "атакуващи системи в състояние да преодолеят всяка противоракетна отбрана".

    В момента най-модерната система за противоракетна отбрана в Русия е S-400. Този комплекс може едновременно да следи до 36 въздушни цели от всякакъв вид и да противодейства на атаките с до 72 ракети.

    Предвижда се до края на следващата година Русия да приеме на въоръжение иновативната зенитна система S-500 Triumfator-M, чиито характеристики са значително по-добри от S-400 и нейните аналози - US PAC-3, най-новата версия на системата за защита на въздуха Patriot и THAAD. Тази система ново поколение е проектирана да прихваща междуконтинентални балистични ракети, системи за ранно предупреждение и системи за електронна война.

    С широка гама ракети до 600 км, S-500 може да открие и унищожи отделно балистични и крилати ракети, спътници на ниска околоземна орбита и свръхзвукови ракетни бойни глави (със скорост от над Mach 5) в края на траекторията си.

Станете почитател на Класа