Русия изоставя долара по вътрешните заеми

  • Руските държавни заеми на вътрешния пазар в чуждестранна валута ще бъдат възможни само в юани, цитира Интерфакс думите на директора на Отдела държавен дълг и държавни финансови активи на Министерството на финансите, Константин Вишковски.

    "Кредитите в чуждестранна валута на вътрешния пазар са възможни и желателни само в рамките на проекта за пласиране на облигации в юани за континенталните китайски инвеститори на платформата на фондовия пазар на Русия", каза той. „Министерството на финансите и Централната банка ще консултират по въпроса китайските държавни банки.“
  • Пласирането на бонове в национална валута на Китай е планирано за 2016 г. Предвиждат се продажби на ценни книжа за 6000 милиона юана (1 милиард долара) чрез фондовата борса в Москва. По този начин, руското финансово министерство очаква да изпълни една трета от годишния план за заеми на Руската федерация, което ще помогне за развитието на пазара на облигации като цяло.

    "Основната цел на тази сделка, е развитието на вътрешния финансов пазар и връзките му с финансовия пазар на Китай", каза заместник-министърът на финансите Максим Орешкин.

    По-рано беше съобщено намерението на Русия да емитира дълг деноминиран в юани, като алтернатива на облигациите в долар, за да направи по-лесно за руските компании да навлязат на пазара на Китай.

    Москва и Пекин продължават да сближават позиции на финансови нива, в допълнение към двустранните споразумения между централните банки за валутни суапове, за да се засили търговията в местните валути и намали зависимостта от долара.

Станете почитател на Класа