Шефът на BP прогнозира историческия спад на петрола до $ 7 за барел

  • Главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли, предупреди по време на Световния икономически форум в Давос, че настоящата криза в цените на петрола може да бъде подобна на това, което пазарът преживя през 1985 г. и 1986 г., когато цените на петрола паднаха на $ 7 за барел и останаха на това ниво в продължение на шест години, съобщава вестник "International Business Times.

    Въпреки това, Дъдли признава, че това ще е краткосрочно. "Ние може да видим известна волатилност през първото тримесечие ", каза той. "И тогава, около април или май, като се има предвид високия сезон в северното полукълбо, цените ще започнат възходяща тенденция, тогава мисля, че предвид увеличаването търсене в Китай и Северна Америка, цените ще се увеличат ", заяви Дъдли.

    Той прогнозира, че цената на петрола, които в сряда падна под $ 27, ще бъде от 30 до 40 долара в средата на годината и, накрая, към края на годината, би могла достигне $ 50.

    Ръководителят на американската компания ESG, Кристофър Макнет каза, че текущия цикъл на цените на петрола трябва да бъде предупреждение срещу индустриите, базирани на въглеродна основа, особено след споразумението за борба с изменениято на климата. Вместо да се опитват да "изчакат скок на петрола", инвеститорите трябва да развиват възобновяемите енергийни източници.

Станете почитател на Класа