Северна Корея може да направи още ядрени опити

  • Северна Корея ще се нуждае от повече доказателства, за да овладее технологията за оборудване на балистични ракети с далечен обсег с ядрени бойни глави, се казва в доклад на Конгреса на САЩ.

    В доклада от 15 януари, разследващата служба на Конгреса прави оценката, че Северна Корея "все още не е показала пълната гама от възможности, необходими за една ракета с ядрени оръжия."

    "Технологията на миниатюризация изисква допълнителни ядрени и ракетни тестове", се казва в доклада. "Може би най-сериозната краткосрочна заплаха за другите нации е ракетата със среден обсег Nodong, която може да достигне целия Корейския полуостров и част от Япония".

    В доклада се отбелязва също, че Белият дом има съмнения относно твърденията за успешен тест на водородна бомба от Пхенян: "Правителството на САЩ потвърди, че взривът е бил подземен ядрен опит, но говорителят на Белия дом заяви, че първоначалната информация не е в съответствие с изявленията на страната, че е взривила пълноценна водородна бомба".

    По този начин, правителството на САЩ посочва възможността, Северна Корея да е тествала "оръжие със засилен разпад", добавяйки, че тест на оръжие като това може да бъде само една стъпка към развитието на водородна бомба.

Станете почитател на Класа