Историческите неуспехи на ЦРУ

  • В 70 годишната история на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), считано за една от най-мощните разузнавателни служби в света, не всички операции са били блестящи и успешни. Неуспехите също са част от дейността на смятания за основен конкурент на съветската разузнавателна агенция КГБ.

    Първият основен провал на ЦРУ са съветските атомни проекти, за които тогавашният президент на САЩ, Хари Труман, през 1949 г. получава доклад, според който СССР е далеч от разработване на ядрена бомба. Това не съвпада изобщо с големия напредък на правителството на Сталин в тази област. Американците дори не са знаели за Джордж Ковал, съветски агент, който проникнал в проекта Манхатън между 1939 г. и 1949 г. и информирал за всяка стъпка на САЩ в областта на ядрената енергетика.

    През 1945 г. по време на ерата на Управлението за стратегическите услуги (разузнаването на САЩ по време на Втората световна война), съветски шпиони направили много "специален" подарък на посолството на САЩ в Москва. Това бил герб на САЩ със скрита вътре системата за подслушване. Особеността на подаръка е била открита по погрешка едва осем години по-късно, след засичане на радиовълни със неясен произход в околността.

    За отбелязване е и размяната на разузнавача на СССР Рудолф Абел, попаднал в ръцете на ЦРУ, с Франсис Гари Пауърс, американски шпионски пилот, свален и пленен от СССР през 1962 г.
  • Друг смущаващ случай е свалянето от ЦРУ на самолет в Перу през 2001 г., като превозващ наркотрафиканти, които се оказали семейство на евангелисти.

    Не може да бъде пропуснат и последният и най-известен провал на американската агенция: Едуард Сноудън. Бившият служител на Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA), разкри пред света шпионските програми за наблюдение на гражданите 'Xkeyscore', 'Tempora' y 'Prims, както и близо 2 милиона секретни файлове, повечето от които са свързани с жизненоважни операции на армията, морската пехота, ВМС и ВВС на САЩ.

Станете почитател на Класа