НАТО предизвикателно доближава границите на Русия

  • НАТО вече има постоянно присъствие на свои войски по границите на Източна Европа в близост до границите с Русия и вече няма разлика между ротационно и постоянно присъствие, заяви председателят на Военния комитет на НАТО, генерал Петр Павел, съобщава агенция РИА Новости.

    "Мисля, че ние използваме различни термини за означаване на едно и също нещо. Някои използват термина постоянни, други - постоянна ротация. Но се говори за едно и също нещо. Като част от мерките за укрепване на доверието на нашите съюзници в Източна Европа имаме определен брой войски, предоставяни от други съюзници ", заяви Павел, когато бе попитан за перспективите за създаване на постоянна база на НАТО в Полша.

    "Тези войници са един вид предна позиция на Алианса, насочени не само да успокоят нашите съюзници от източното крило, но също са знак на солидарност от другите съюзници," заяви генералът от Чехия.

    Междувременно командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви "Ние проектираме разширяването на съществуващите мерки за укрепване присъствието по въздух, море и суша на коалицията. Искаме да покажем на многонационално присъствие с постоянна ротация".

    В същото време, полското правителство поиска Алиансът на Северноатлантическия договор да разположи войски на полска територия, но тази инициатива няма подкрепата на няколко европейски страни.
  • НАТО значително увеличи военното си присъствие по границите на Русия, особено в балтийските страни и Източна Европа. Във вторник Москва обяви, че ще увеличи военната си мощ в Черно море мотивирана от действията и изявленията на Алианса и по-специално на някои от неговите членове. Ще се установи постоянна флотилия от бойни кораби в района в близост до руската морска граница.

Станете почитател на Класа