WikiLeaks е ад за академиците в САЩ

  • Американската професионална асоциация за международни изследвания (ISA) и свързаното с нея списание "'International Studies Quarterly" (SSI), не са допускали публикуването на академичен анализ, изготвен въз основа на класифицирани данни, изтекли в интернит. Това заявява журналистът Крис Спанос в своята статия, публикувана в портала Crikey.com.

    Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, твърди, че учебните заведения за международни отношения на САЩ и Великобритания "действат като захранващи училища за Държавния департамент", като подготвят студентите да правят идеологически, технически и научни приноси към явните външнополитически интереси на САЩ. Има основания за притеснение, казва журналистът, защото американските държавни университети са изправени пред съкращения на държавното финансиране за висшето образование.

    Спанос посочва, че субсидиите се предоставят от средства на американските военни и агенции агенции по сигурността, както и институционални донори. Министерството на отбраната публикува списък на бенефициенти, които включват университети, научни и изследователски области, и обясни, че средствата са представени като част от програмата за научни изследвания на Университета на отбраната (DURIP). Има и други програми за научни изследвания на агенцииите, предназначени за насърчаване на академични институции.

  • Авторът на статията посочва, че академичния свят, все още не е готов за работата на WikiLeaks. С други думи може да се направи извода, че страхът от загуба на финансиране и от разкриване истинската основа на външната политика на САЩ връзва ръцете на академичните среди.

Станете почитател на Класа