"Нито яде, нито позволява да ce яде": Берлин не допуснал китайски заем за Атина

  • Германското правителство отказа да коментира думите на бившия министър на финансите на Гърция. Янис Варуфакис заяви, че Берлин е възпрепятствал Атина да се възползва от кредитна линия от Китай. И обясни - в разгара на преговорите с международните кредитори в началото на миналата година, гръцкото правителство е готвило алтернативен план с Пекин.

  • Варуфакис заяви, че той е имал споразумение за инвестиции на Китай в Гърция, включително в гръцки облигации. "Това споразумение бе отменено, с едно телефонно обаждане от Берлин", каза бившия министър, цитиран от портал Ekathimerini.com.

    Бившият министър на финансите разкри информацията в интервю за гръцки тв канал. Освен това, позовавайки се на дълга на страната, той каза, че Атина не е искала заем от Москва. Той обясни, че подобно действие би причинило възмущението на кредиторите, които биха могли да замразят преговорите. Но международните кредитори се опитвали да отслабят Гърция в името на собствените си интереси.

    По-рано, през юли 2015 г., Парламентът на Гърция даде зелена светлина на план за оздравяване на стойност повече от 80,000 милиона евро, изискван от кредиторите, за да се запази страната в еврозоната.

Станете почитател на Класа