Войните през президентството на Обама

  • Преди седем години Барак Обама встъпи в длъжност като президент на САЩ. Оттогава президентът, с присъдена Нобелова награда за мир, е бомбардирал седем страни, въоръжи ислямската държава и е провокирал военни конфликти в няколко страни. Въпреки че САЩ от 1942 не са декларирала война, това не е попречило да атакуват и нахлуят в други страни.

  • Афганистан. През декември 2009 г., само два месеца след като стана Нобелов лауреат на награда за мир, Обама нареди да се засили присъствието на САЩ в Афганистан с 30,000 войници.

  • Атаки с дрон без разрешение на ООН. Въпреки че бяха стартирани от неговия предшественик Джордж У. Буш, с идването на Обама на власт атаките с безпилотни самолети в Йемен, Пакистан и Сомалия се засилват. Според данни, предоставени от три неправителствени организации, Обама е разрешил 506 атаки в тези страни, оставяйки повече от 3000 жертви, в това число 400 цивилни жертви.

    Либия. САЩ успяха под командването на Обама да оставят следа в разрушенията в Либия, където от март 2011 участваха във военна операция за свалянето на Муамар Кадафи. В резултат либийският лидер е бил убит под демократични лозунги, което постави началото на период на нестабилност и въоръжена борба за власт в Либия и доведе до ефективното разпадане на страната и развитието на исляма.

  • Ирак и Сирия.В изпълнение на предизборните си обещания, през октомври 2011 г. Обама обяви оттеглянето на американските войски от Ирак. В опит да свалят сирийския лидер Башар Асад, САЩ въоръжиха сирийската опозиция, позволиха разширяването и укрепването на ИД. Сега тази радикална групи тероризира населението на Сирия и Ирак.
    През Август 2014 Обама разреши въздушни удари срещу позиции на EI в Ирак и през септември същата година в САЩ започна да бомбардира Сирия, без съгласието на органите на суверенната държава.

    Украйна. По време на протестите избухнали в Киев през ноември 2013 г., западните страни засилиха своята реторика в подкрепа на украинската опозиция, за да свалят демократично избраното правителство на Виктор Янукович. През февруари 2014 бе извършен преврат, опозицията прекрати властта на законния президент на Украйна, призова за предсрочни избори, разпусна Конституционния съд. Въпреки явните недемократични и дори фашизоидни прояви, Обама даде подкрепа за настоящия президент на Украйна, Пьотър Порошенко и неясните подкрепящи го сили. В допълнение, американският лидер одобри доставката на смъртоносни оръжия за Киев, съгласно поредица от изтекли документи на Държавния департамент на САЩ

Станете почитател на Класа