Централни банки продават с рекордно темпо съкровищни бонове на САЩ

Според последните данни на Федералния резерв, презпървата седмица на 2016 г. чуждестранните централни банки са продали държавни облигации на САЩ на стойност 12 000 милиона, а през следващата седмица - за 34 500 милиона долара, което е "най-лошия старт на година", според портала Vestifinance. В резултат на това общият размер на облигации на САЩ в хазната на чуждестранни централни банки е намалял до 2 962 милиарда долара, най-ниското ниво от април 2015.

Седмичният спад е най-големият, откато Китай започна да ликвидира своите резерви от съкровищни бонове от средата на 2014 г. Очевидно, Китай, който продължава да продава облигации на американското правителство, играе важна роля в тази динамика и вероятно драстичните спадове са свързани с продажбата на активи от централната банка на Китай, следвана от други азиатски централни банки.

Както бе отбелязано от портала, в сегашната тенденция "няма нищо изненадващо", тъй като поради високата волатилност и кризи, централните банки са принудени да продават активи в долари, за да се стабилизира ситуацията пазарите на национална валута и акции.

В тази ситуация, възникват въпросите: колко дълго ще трае тази активна продажба на бонове на САЩ? Колко дълго ще издържат резервите на страните, особено на Китай? "Някои икономисти твърдят, че при сегашното темпо, повечето от запасите на чуждестранни банки може да се продадат само за три месеца", информира порталът и предупреждава, че "това ще бъде голям шок."

Станете почитател на Класа