Русия ще създаде космически ядрен щит за защита на Земята

  • Европа поиска от Русия да развие ядрени оръжия, за да защити Земята от потенциални космически заплахи. Централният институт за изследване на машиностроенето, част от държавната корпорация Роскосмос, е решен да изпълни тази задача.
    Като част от този международен проект, Русия ще разработи ядрени оръжия, които биха могли да променят траекторията на потенциално опасни астероиди и по този начин да не им позволят да се сблъскат с нашата планета.
    "Работата по проекта е била разпределена между участващите организации от различни страни, а мисията на Русия е да се предотврати подхода на космически обекти с помощта на атомни бомби", информира Роскосмос.
    Между 2012 г. и 2015 г., ЕС приключи международния проект NEOShield, посветен на проучване на възможните начини за влияние върху потенциално опасни обекти в космоса, след което стигна до заключението, че е необходимо да се изгради ядрена защита срещу астероиди.
  • Според международното право, все още е забранено използване на ядрени оръжия в космоса.
    Федералната космическа програма на Русия за 2016-2025 предвижда да се създаде система за предупреждение за заплахи от астероиди и комети.

Станете почитател на Класа