Китай може да сложи край на ерата на петрол в света

  • Китай разработва нови алтернативни източници на енергия, които могат да сложат край на ерата на петрола, според бившият министър на Руското икономическо развитие, Херман Греф.

    Количеството суров нефт, внесен от Китай достигна рекордните 7,82 милиона барела на ден през декември 2015 г. Митническите данни потвърждават, че вторият по големина потребител на петрол в света се възползва от ниските цени на петрола за да попълни своите стратегически запаси.

    Въпреки това, през следващите години Китай ще увеличи своите монтирани инсталации за възобновяема енергия до капацитет 560 GW, съобщава РИА Новости.

    В този контекст, президентът на руската Сбербанк и бивш министър на икономическото развитие на Русия, Херман Греф, прогнозира, че с темпа, с който Китай разработва възобновяеми източници на енергия, ще консумира "около 45% по-малко традиционни източници на енергия. Можем да кажем, че ерата на петрола е приключила."

    Цените на черното злато продължават да падат неудържимо. През 2014 г. нефтът се търгуваше за $ 110 на барел, а през януари тази година, Bren и WTI прескочиха прага от $ 30 за барел.

Станете почитател на Класа