Руският петрол къса с долара и хегемонията на САЩ

Русия е готова да пусне на международните пазари собствената си марка петрол, пише германският Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Така руската марка Урал ще се превърне в пряк конкурент на Brent и WTI, котирани изключително в долари. Ако това се случи, то ще бъде удар не само по американската валута, но също така и по хегемонията на САЩ в света, казва авторът.

През ноември 2015 г., международната стокова борса в Санкт Петербург проведе първия си търг на фючърсни контракти на петрол с руската марка Урал. "Нашата цел е тя да заеме достойно място сред водещите индикатори. В сегашната ситуация, цените на основните ни експортни продукти и това, което определя нашия бюджет, са в ръцете на нашите партньори " каза говорител на борсата на Санкт Петербург.

Създаване на нов индикатор на цените на петрола в Русия ще има трайни последици за световната търговия, която все още се извършва почти изключително в долари, каза германският анализатор.

В момента марката Brent използва цената на руския нефт Урал, продължава публикацията. В тези моменти през Brent се оценяват две трети от световните петролни договори, въпреки че участието на Brent в общия обем на суровини, е кръгло един процент.

Поради тази причина, плановете на Русия, най-големият износител на петрол в света, са разбираеми, казва авторът. Създаването на този Руски "еталон" ще бъде силен удар за Вашингтон.

Станете почитател на Класа