2016 г.: заплаха за западната хегемония?

Професорът по международни отношения в университета в Мец и политолог Александър Дел Валле публикува в сайта "Atlantic" мнението си за бъдещето на международната политика през 2016 г.

 

Хегемонията на западните страни в областта на идеологията и интелектуалните ценности вече не е аксиома, която не се нуждае от проверка. Според коментарите на политическия анализатор, този процес на намаляване на значението на Запада ще продължи и през 2016 г. Не става дума за разпадне или изчезване на страните от "първия свят", но на международната арена идеологическите му ценности губят безспорността на авторитета си.

 

Другите цивилизации вече не са толкова внимателни към западните идеи, защото с появата на един многополюсен свят възникват и алтернативни пътища в интелектуалната сфера. Професорът казва, че в много отношения тази тенденция се обяснява със стратегическото укрепване на дуото Русия и Китай, с потенциала за растеж на Индия и завръщането на Иран в голямата политическа игра.


Системата на международните отношения изработена след края на Студената война, се размива от трансформацията, характеризирана с появата на нови идеологически и геополитически полюси, опитващи се да се освободат от Западната хегемония. Политологът смята, че Русия играе водеща роля в този процес на преразпределение на властта, тъй като "вече няма да позволи на САЩ да дестабилизират законните правителства по света, заплашвайки руските интереси."


Също така си струва да отбележим промените в идеологическата сфера, придружени от натрупването на икономическа мощ в страни, които доскоро са били наричани пренебрежително "втори" или "трети" свят.

Станете почитател на Класа