Учените разкриват какви са основните причини на 90% от случаите на рак

В по-голямата си част пациентите са отговорни за случаите на рак: според учените, смъртоносната болест се причинява повече от лоши навици, отколкото от "лош късмет".

Последните научни изследвания показват, че между 70 и 90 процента от случаите на рак са свързани с външни фактори като околната среда и начина на живот, съобщава Би Би Си. По този начин, само 10 до 30 процента от случаите на заболяването се дължат на случайни фактори.

Международни учени посочват, че хаотичното деление на стволови клетки, в резултат на рак, е причинено както от вътрешни повреди на тялото, така и от външни причини: тютюнопушене, алкохол или ултравиолетова радиация.

"Външните фактори играят много важна роля и хората не трябва да разчитат на късмет. Те не могат да продължават с тютюнопушенето и да вярват, че ракът е просто лош късмет", обяснява д-р Юсуф Ханнум пред Би Би Си. "Ако сравним причините на заболяването с руска рулетка, то вътрешните причини са само един куршум от шестте. Пушачите добавят в барабана още два или три куршума и натискат спусъка."

"Въпреки, че здравословните навици като непушенето, поддържане на здравословна диета и намаляване на количеството на алкохол не гарантират защита срещу рак, те сериозно намаляват риска от развитие на това заболяване", казва изследователят Ема Смит.

Станете почитател на Класа