Пет предизвикателства за световната икономика през 2016 г.

Една от най-големите банки във Великобритания, HSBC, публикува изследване, което проучва възможните сценарии на развитие на световната икономика. Тя се фокусира върху най-големите рискове, които биха могли да засегнат всички страни. Проучването на HSBC анализира различни фактори, които могат да повлияят на международната икономическа ситуация:

Стагнацията на паричната политика. Паричните органи на най-големите икономики в света не са в състояние да инициират политика от нов тип за стимулиране на икономическия растеж. Няма вече жизнеспособни варианти, докато актуалните в момента - количествената експанзия, фискалната политика и отрицателните лихви - са неефективни. В резултат на това акциите могат да спаднат, особено в развиващите се пазари.

Ръстът на цената на петрола поради промяната в обема на доставките. Съществува риск от внезапен ръст на цените на петрола след спада на добива в САЩ. Ако през 2016 г. този спад бъде твърде силен, свободният капацитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да се окаже недостатъчен, за да отговори на търсенето, докато другите страни-производителки на петрол вече извличат максималното ниво на техните възможности.

Великобритания ще гласува за "Brexit". Несигурността за бъдещето на Великобритания като част от ЕС оказва влияние върху икономическата ситуация в еврозоната. Много компании биха могли да напуснат страната, за да се избегне загубата на достъп до пазарите на ЕС. Това ще доведе до масивна продажба на паунди и също може да доведе до проблеми за изплащане на дългове в периферията на ЕС, развълнувана от постиженията на сепаратистите.

Технически неизправности на борсите. Автоматичната търговия с висока честота се превърна в голям проблем за търговските платформи, които понякога просто не разполагат с време, за да обработят огромния обем от информация. Като резултат от тези неуспехи, пазарът може да падне с 10% или дори повече. Според HSBC, въздействието на тези фалове ще се увеличи и ще доведе до по-нататъшно намаляване на ликвидността на пазара.

Заплахи от периферните страни на ЕС. Наборът от икономически, политически и социални проблеми ще продължи да повдига въпроса някоя държава да напусне еврозоната, което ще има върху другите пазари значителен ефект, подобен на кризата 2011 г. в еврозоната. Правителството на Португалия, например, е изправено пред много проблеми и Гърция осъществява своите реформи с много бавни темпове. Тази ситуация най-вероятно ще предизвика падане на еврото.

Станете почитател на Класа