Австралийските аборигени наложиха вето на Coca Cola, но историята е без щастлив край

В Амата, една аборигенска общност в централната част на Австралия, населението има висок процент на случаи на диабет и затлъстяване, така че членовете й решили да наложат вето на продажбата на сладки напитки.

През 2007 г. тази общност от 360 души в щата Южна Австралия консумирала около 40 000 литра подсладени напитки годишно, половината от тях - Coca Cola, съобщава BBC.

Британската медия посочва, че лошите хранителни практики са разпространени сред много местни колонизирани общности, като те се коренят именно в колониалния период, когато аборигените са били лишени от собствените си ресурси, включително от възможността за добиване на храна. От тогава, тези хора са били принудени в продължение на години да консумират "нездравословна храна".

Последни данни от Австралия сочат, че около 19% от здравните проблеми на аборигените са свързани с неправилно хранене, особено с липсата на плодове и зеленчуци в диетата им.
Mai Wiru е фраза на езика на жителите на Амата, която се превежда като "добра храна" и символизира проект, който имал за цел да постигне местните жители да се хранят по здравословен начин.

Първият етап на Mai Wiru се извършил съгласувано с диетолози и специалисти в областта на храните с цел да повиши осведомеността за последиците от яденето на нездравословна храна.

По-късно през 2008 г. е предприета най-важната стъпка: забрана на продажбата на Coca-Cola и Passiona и Powerade, най- сладки напитки по рафтовете на местния магазин.
През 2009 г., обаче, програмата приключила. Правителството ограничило средствата, заделени за проекта и експертът по хранене трябвало да напусне общността. В допълнение, нови сладки напитки нахлули в региона.

В момента положението остава тревожно, тъй како сред жителите на Амата 30% от дневното потребление на енергия, е свързано със захарта, а Световната здравна организация (СЗО) препоръчва максимум между 5% и 10%.

Станете почитател на Класа