Der Spiegel: Руската армия, по-силна от всички страни от ЕС заедно

След провеждане на цялостната военна реформа, армията на Руската федерация е придобила нови възможности. Експерти смятат, че руската армия вероятно е "по-силна от всички армии на Европейския съюз заедно".

Руската антитерористична кампания в Сирия срещу Ислямска държава, придружена от въздушни удари, впечатли Запада. Военните стратегии и маневри на Русия не дават покой на Съединените щати.

Германското списание Der Spiegel отбелязва, че страховете на американските власти се засилиха, позовавайки се на командира на въоръжените сили на САЩ в Европа, генерал Бен Ходжис. Той каза, че "специална загриженост" причиняват руските системи, които може да блокират достъпа на технологично превъзхождащ враг до стратегическите инсталации. Те включват, по-специално, ПВО системи и антиракетни системи. Според Ходжис, в случай на конфликт, Русия ще бъде в състояние да създаде области, които са извън достъп на силите на НАТО.

"НАТО трябва ли да се примири с това, че на Изток има достоен противник?" попита "Der Spiegel", позовавайки се на Русия. През последните години Москва е модернизирала своите въоръжени сили, най-радикалната военната реформа от края на деветнадесети век. В момента, индексът на модернизация на въоръжение на сухопътните сили на руската армия е 30%, а за 2020 г. се предвижда да достигне до 70%. Руската армия е "най-вероятно по-силна от всички армии на Европейския съюз взети заедно".

Станете почитател на Класа