Военни от САЩ се опасяват, че Русия може да остави света без интернет

Висши военни от САЩ считат, че присъствието на Руски подводници и шпионски кораби в открите море е заплаха за глобалната подводна кабелна мрежа, която обхваща почти всички глобални комуникации, включително Интернет, публикува The New York Times.
Активността на корабите на руския флот може да "включва разкъсване на оптични подводни кабели и съответно да прекъсне комуникациите, на които разчитат правителствата, гражданите и икономиката на Запада", считат няколко висши военни офицери, цитирани анонимно от The New York Times.
Въпреки, че няма доказателства за опит от Русия да се прекъснат кабели, въпросът се превърна в един от най-дискутираните сред служителите на Пентагона и американските разузнавателни агенции. "Фактът, потвърден лично от дузина офицери, демонстрира как Вашингтон вижда всеки руски ход през призмата на недоверието, което напомня за времената на Студената война", се казва в статията.
В частен разговор с представител на вестника, служител на разузнаването на САЩ съобщава за "значително увеличение на Руската активностот Северно море до североизточна Азия и дори във водите край бреговете на САЩ", където се намират съобщителните мрежи и търговски пътища.

Станете почитател на Класа