Медии от САЩ се боят от "колоса на Евразия": Русия и Китай

Западните анализатори са склонни да бъдат изключително скептични за развитието на руско-китайски отношения, пише колумнист за "The National Interest". Въпреки това, историята показва много примери за високото ниво на сътрудничество между Москва и Пекин.

Акциите на руския президент Владимир Путин в Сирия, както и укрепването на руско-китайските отношения значително увеличават необходимостта да се разбере траекторията на развитие на отношенията между Москва и Пекин, тъй като в крайна сметка те може да доведат до създаването на мощен "евразийски колос", пише проф. Лайл Голдщайн в статията си в "The National Interest".

"Признаците за засиленото партньорство между Русия и Китай се виждат много лесно", казва специалистът. В този контекст, колумнистът припомня взаимните посещения на Владимир Путин и Си Цзинпин за Деня на победата. Този факт подчертава "общата им история на катастрофални загуби в огромния пожар на Втората световна война."

Също така, Голдщайн казва, че след развитието на кризата в Украйна, западните съюзници започват да се страхуват, че отношенията между Москва и Пекин, рано или късно, ще доведат до всеобхватен политическо-военен съюз между тях.

Станете почитател на Класа