Защо вярваме в Бога? Учени претендират да са решили най-голямата мистерия в историята

Aмерикански психолог мисли, че е намерил отговор за произхода на религиозните вярвания на хората. Според теорията на Стивън Райс, професор в Университета на щата Охайо, хората вярват в Бога, само за да задоволят 16 основни желания.

"Независимо дали Бог съществува или не, религиозната вяра е предназначена да задоволи основните ни човешки желания," цитира британският Sunday Express Стивън Райс. Райс, автор на книгата "16 нужди от Бог", казва, че религията не е нищо повече от средство за задоволяване на основните 16 желания на всички хора.

Тези желания са любопитството, приемането, семейството, честта, идеализма, независимостта, редът, физическата активност, силата, романтиката, спестяването, социалните контакти, храната, статутът, спокойствието и отмъщението.

Също така, професорът смята, че за да процъфтява всяка религия, трябва да се харесва на различни нива на човешката природа. "За да се изгради една религия с много последователи, тя трябва да адресира всички човешки желания ", казва Райс. Тази необходимост да отговори на всички нужди е причината, поради която религията е пълна с противоречия.

В книгата си, професорът отхвърля предишните опити да се обясни религията чрез психологията, които се основават на теорията, че религията дава морална рамка и е начин за противопоставяне на смъртта. Също така, Райс обяснява, че има различни тълкувания на религията, защото различните хора имат усещане за 16-те природни желания на различни нива.

Психологът е достигнал до тези заключения след изучаване на 100,000 души. "Проучихме 270 различни религиозни вярвания и практики и как те се отнасят към основните човешки желания," твърди той Райс.

Станете почитател на Класа