Торинската плащеница: Какво откри нов ДНК анализ

Все още не е известно дали легендарната Торинска плащеница е средновековен фалшификат или истинската мантия на Исус Христос. Един скорошен анализ на ДНК се е опитал да се проследи произхода на хората, които са контактували с тъканта, което допълнително усложнява тайната на произхода й.

Екип от италиански учени от университета в Падуа е секвенирал ДНК от полени в легендарната тъкан, чийто произход остава загадка. По този начин те са били в състояние да идентифицират биогеографския произход на хората, имали контакт с плащеницата.

Оказва се, че дрехата е пипана от хора от цял свят, съобщава The Independent. Авторите са намерили следи от цветен прашец и хора от всички географски ширини, включително Европа, Южна Азия, Източна Африка и Близкия изток.

"Хора от различни етнически групи и географски местоположения са влизали в контакт с Торинската плащеница ", обяснява водещият автор на проучването, Джани Баркачия.

Според изследователите, резултатите от теста биха могли да доказват, че плащеницата прави своето предполагаемо "историческо придвижване " от Близкия изток и после по цял свят, преди да бъде запазена в Италия. Друг възможен сценарий е, че тя води началото си от средновековна Европа, където е била замърсена от пътешественици по далечни страни.

Станете почитател на Класа