Foreign Policy: „САЩ отстъпват значително на Русия в електронната война "

Способността на Русия да води електронна война е оставила безмълвна американската армия. След като видели руските електронни бойни комплекси Krasukha-4 в Сирия, които обхващат въздушното пространство "потискайки" шпионските спътници и наземните радари, американската армия е принудена да признае, че губи от Русия по отношение на електронната война.

В статията, публикувана във Foreign Policy, командирът на армията на САЩ в Европа, генерал-лейтенант Бен Ходжис, признава, че възможностите на Русия за електронна война са много по-високи, отколкото са си представяли и очаквали.

От своя страна, заместник-началникът на Кибернетично командване на армията на САЩ, Роналд Понтиус, е бил принуден да признае, че развитието на Съединените щати в тази насока не отговаря на съществуващите заплахи.

Русия има цели бойни единици, които се занимават с електронна война, заяви той. Според него, тези единици имат специално оборудване, имат специална командна верига за електронна война.

В американската армия тези задачи обичайно се изпълнявани от двама войници от батальона, които осигуряват 24 часовото функциониране. Като цяло, армията на САЩ има не повече от 1000 такива позиции, но в момента са наети 813.

В допълнение, се признава, че голяма част от съществуващото оборудване на армията е купено през последното десетилетие, финансирано от допълнителни средства, поради което се нуждае от ремонт и обновяване. "Без редовно финансиране това оборудване остарява", казва той.

Пентагонът развива няколко програми за обновяване и подобряване на интеграцията на електронната война, но никоя от тях не ще се осъществи в близко бъдеще, заключава "Foreign Policy".

Станете почитател на Класа