Кървава находка в Гватемала разкрива смразяващ ритуал на маите

Стрели с човешка кръв, открити в Гватемала разкриха извършваните преди 500 години кървави ритуали на Маите, за да предават "жизнена сила" на боговете им.

Натан Майснер и Прудънс Райс, двама учени от Southern Illinois University, САЩ, изследвали 108 стрели, открити през последните години в окръг Петен, Гватемала, датиращи от годините 1400-1700, съобщава портал LiveScience.

С помощта на специални техники експертите са били в състояние да откривят стари петна от кръв по 25 стрели, както и от кои видове произхожда кръвта. Два обекта са с човешка кръв, а другите - със смесена кръв от няколко животни, включително гризачи, птици, зайци и котки.

Според учените, откритието на човешка кръв по стрели на маите разкрива ритуал извършван преди 500 години в храма Zacpetén в Гватемала. По време на церемонията участниците вероятно със стрела са си отрязвали ухото, езика или гениталиите за да изтече кръвта им.

Маите вярвали, че чрез кръвта лицето предава "жизнена сила" на боговете. Изследователите казват, че ритуалът е бил доброволен и участниците оцелявали.

Станете почитател на Класа