„Армията на Асад може да излезе от войната като най-силната в Близкия изток "

Руските въздушни удари са помогнали на сирийските въоръжени сили да започнат сухопътна офанзива срещу терористите в страната. Ако бъде успешна, армията на арабската държава може да се превърне в "най-силната, най-добре обучената и с най-голям опит в битка" от целия Близък изток, публикува британския вестник Индипендънт.

Макар че всички продължават да говорят за руската антитерористична операция в Сирия, "ние сме забравили една институция в арабския свят, която продължава да функционира: сирийската армия", пише в новата си статия Индипендънт. „Въоръжените сили на арабската страна, които преди няколко месеца изпитваха недостиг на оръжия и военни, изведнъж започнаха офанзива", казва той.

В статията се припомня, че по-рано тази година, сирийската армия е започнала да губи почва и "се прогнозираше, че правителството на Башар Асад живее последните си дни." Но ситуацията се промени драматично с настъпването на руските бомбардировки.

"Сирийците предоставят координати за руските въздушни удари", които улесняват реализирането на операцията по земята, обяснява вестника и дава пример с провинция Алепо, където " сирийците сами се бият срещу бойците от Ал Nusra".

Ако сирийските войски постигнат успех, съхранят се единни и запазят числеността на военния персонал, армията на тази страна "ще излезе от войната като най-силната, най-добре обучена и опитна в бой от целия арабски свят ", заключава вестникът:" Съседите да не забравят това!"

Станете почитател на Класа