Буш и Блеър договорили нахлуването в Ирак година преди войната

Британският вестник Daily Mail информира за таен меморандум на Колин Пауъл, държавен секретар в администрацията на Джордж У. Буш, констатиращ че бившият британски премиер Тони Блеър ще подкрепи военни действия срещу Ирак.

Меморандумът е написан една година преди американската инвазия в Ирак. Блеър по това време публично говори в полза на дипломатическо решение на въпроса за Ирак и се опитва да убеди избирателите да не подкрепят евентуална военна операция, пише вестникът Daily Mail.

Въпреки това, в меморандума на Пауъл, предназначен за Буш четем, „Блеър ще бъде с нас във военните действия". Бившият държавен секретар след това казва на президента на САЩ: "Обединеното кралство ще следва стъпките ни."

Бележката също казва че бившият британски премиер може да действа като политически консултант и да убеди скептичните граждани, че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово унищожение - оръжия, които всъщност никога не са съществували.

Бележката е написана на 28 март 2002 г., една седмица преди двустранната среща на високо равнище между Буш и Блеър, проведена в ранчо Crawford в Тексас. Документът е част от тайните писма, съхранявани на личния сървър на Хилъри Клинтън, чието съдържание Върховния съд на Съединените щати бе принуден да разкрие.

Станете почитател на Класа