Египет обмисля закупуването на електронно оборудване от Русия за своя хеликоптероносач Mistral

Според ТАСС в Москва е пристигнала делегация за военно-техническо сътрудничество от Египет, за да обсъди възможността за закупуване на "индивидуални единици електронно оборудване", проектирани за хеликоптероносач Mistral.

По-рано през октомври тази година, Руската държавна компания Rostec на която е възложено да създаде оборудване за хеликоптероносачите Mistral, официално заяви готовността си да се адаптира тяхната конфигурация по искане на чуждестранни клиенти.

На 23 септември, френският президент Франсоа Оланд и египетският му колега Абдел Фатах ал Сиси договориха покупката от Египет на двата френски хеликоптероносачи Мистрал, първоначално създадени за Русия.

На същата дата Русия и Египет подписаха договор за доставка на 50 хеликоптера Ка-52 Alligator и не се изключва въздухоплавателните средства да са пригодени за работа на палубата.

Споразумението между Русия и Франция за доставка на два плавателни съда клас Mistral, оценени на 1,200 милиона евро, беше подписано през 2011 г. Въпреки това, доставката не се материализира, поради напрегнатата политическа ситуация, породена от кризата в източната част на Украйна.

През август миналата година Париж извърши към Москва плащането на 900 милиона евро компенсации за разваляне на договора за доставка на двата Mistral. Франция е върнала цялата платена сума за Мистрал.

Станете почитател на Класа