Впечатляващ орбитален изгрев от МКС

Италианската асоциация за Астронавтика (ISAAA) е монтирала впечатляващо видео от около хиляда снимки, направени от Международната космическа станция (МКС), което показва как се вижда зората на Земята от орбита.

Видеото заснето на 3 октомври и публикувано в канала на ISAAA в YouTube, започва с показване светлините на Лондон. След това камерите на МКС преминават през Ламанша и позволяват едновременно наблюдение на Амстердам, Брюксел и Париж. Траекторията на станцията продължава на югоизток, над френския град Лион и цяла Италия.

След това преминава през Гърция, Атина ясно се наблюдава. След пресичане на Средиземно море се натъкваме на устието на река Нил, където е Кайро (Египет), а малко по-нататък на изток, Палестина и Израел, Йерусалим и Ивицата Газа. Впоследствие, през Суецкия канал, МКС лети по протежение на Червено море, показвайки саудитските градове Медина и Мека.

По време на записа може да се види как хоризонта на планетата постепенно ще осветява и накрая нейната повърхност е обляна в светлина. Видеото показва също така, че Земята никога не е напълно затъмнена заради атмосферната нощна светлина, която дава зелена аура на хоризонта на планетата.

Станете почитател на Класа