Япония: Окинава отмени решението за изграждане на въздушна база на САЩ

Губернаторът на японската префектура Окинава, Такеши Онага, е изпратил до централното правителство на страната документ с искане да отмени споразумението за преместване на военновъздушната база от Futenma, близо до град Ginowan, в Henoko, в същия окръг.

Губернаторът Такеши Онага изпраща искането в японската префектура Окинава, архипелаг от около 160 острови в южната част на Япония, съобщи Киодо Нюз. Той твърди, че споразумението между Токио и местните власти е било грешка. Въпреки това, правителството на Япония възнамерява да пренебрегне решението Онага да прекрати споразумението за трансфера на американската военновъздушна база.

Прехвърлянето на военни обекти на САЩ има подкрепата на централното правителство, но предизвика серия от протести сред местното население и критики от регионалните власти. Такеши Онага обеща да изтегли военната база от острова, когато дойде на власт през ноември миналата година, което принуди правителството на Япония да маневрира между интересите на народа и неговия американски съюзник. Напрегнати преговори между местните власти на острова и представители на централната власт започнаха заради сондажи в морето, които бяха спрени, тъй като бетонните елементи на строителните работи повреждат кораловите рифове в района.

Станете почитател на Класа