Защо САЩ изтегли свой самолетоносач от Персийския залив в разгара на войната в Сирия?

Самолетоносачът Теодор Рузвелт е бил изтеглен от Персийския залив за да се ремонтира, а също и поради съкращения в бюджета на САЩ. Това решение тревожи анализаторите, тъй като руското присъствие в региона се засилва.
Докато Русия изстрелва крилати ракети като част от своята операция в Сирия, САЩ показват "видимо отсъствие" в региона - за първи път от 2007 г. насам военноморските сили на САЩ нямат самолетоносачи в Персийския залив, според NBC News.
Командири от САЩ обясняват оттеглянето на самолетоносача Теодор Рузвелт, в който се помещават 5000 войници и 65 бойни самолети, с нуждата от ремонт. Освен това решението се дължи на бюджетни съкращения.
Някои военни експерти от САЩ са изразили загриженост относно изтеглянето на самолетоносача при засилване на руското присъствие в региона. По-специално, вицеадмирал Петър Дийли, каза за NBC News, че Русия все още е "жокер" в региона и липсата на самолетионосача на САЩ няма да остане незабелязана. Наскоро САЩ също така съобщиха, че изоставят своята скъпа програма за обучение и въоръжаване на сирийската опозиция. Поради това анализаторите считат, че влиянието на САЩ в региона е в упадък.

Станете почитател на Класа