НАТО назова "инсинератори” ракетите, които Русия използва срещу ИД

Атаката на корабите от руския Каспийски флот срещу терористите на Ислямска държава в Сирия предизвика сензация, защото това е първият път, в който руските ВМС изстрелват крилати ракети в бойни действия. Тяхната мощ и смъртоносна точност не остави равнодушни дори и НАТО, които ги определят като "инсталация за изгаряне".
Ракетата Kalibr е кръстена по номенклатурата на НАТО като Sizzler, което може да се преведе като "инсталация за изгаряне". До преди изстрелването им от руския флот срещу ИД, обхватът на тези модерни ракети бе обявен само на 300 километра, но тази цифра явно се отнася само за копията за износ. Снарядите използвани от руския флот са широкообхватни, с разстояние от 4000 км..

"Фактът, че сме извършили тези изстрелвания от Каспийско море на разстояние от около 1500км с висока точност и оръжията са поразили успешно всички цели, говори за добрата подготовка на фирмите във военно-промишления комплекс и доброто обучение на персонала ", каза президентът Владимир Путин, позовавайки се на изстрелването на Kalibr.

Станете почитател на Класа