Обясняват източниците на Ислямска държава за автомобили Тойота

Toyota Hilux е най краденото превозно средство в Австралия през последните две години. Властите в страната смятат, че повечето от тези коли са изпратени в Сирия, където се използват от терористите.

В интервю във вестник "Daily Mail" глобалният експерт по тероризма в Университета на Монаш (Австралия), Грег Бартън, казва, че крадени коли Toyota Hilux от Австралия са транспортирани до Турция по море и след това през границата със Сирия са изпращани на джихадистите отислямската държава.

Според агенция Синхуа, в петък местна радиостанция е информирала собствениците на Toyota Hilux, жители на австралийския град Сидни, че колите им са набелязани от крадци. Полицията разкри, че откраднатите автомобили се превозват изцяло или на части. Белият Toyota Hilux изглежда е предпочитаното превозно средство на екстремистка терористичната групировка.

В интервю за Australian Broadcasting Corporation, посланикът на Ирак в САЩ Faily Lukman каза, че през последните години стотици превозни средства Toyotaса попаднали в ръцете на терористи на Ислямска държава в Ирак и Сирия. На въпроса за произхода на автомобилите, посланикът каза: "Това е въпрос, по който правителството на Ирак пита нашите съседи.

Станете почитател на Класа