Четири ключови властници в САЩ "напускат кораба" Обама

Само за две седмици четири ключови висши представители на администрацията на САЩ са решили да "напуснат кораба" на президента Барак Обама. Към оставките на лицата, отговорни за войната срещу ислямска държава, по руските въпроси и киберсигурността, миналата седмица се присъедини министърът на образованието, един от тримата членове на кабинета с Обама от самото начало.

Миналата седмица беше обявена оставката на Арне Дънкан, министърът на образованието на САЩ, четвъртият с най-висока длъжност в САЩ, "напускащ кораба" припомня Washington Free Beacon. Оставката на шефа на Министерството на образованието може би е по-малко впечатляваща, отколкото на тези, които отговарят за войната срещу Ислямска държава, за отношенията с Русия и киберсигурността. След Дънкан, в кабинета на президента Барак остават само двама от хората, които са вървяли с него от началото на мандата.

Последно подаде оставка Джон Алън, генералът на САЩ, който отговаря за борбата срещу ИД, наречен от медиите "цар на войната с ИД". На 16-ти септември 2014 той пое поста на специален пратеник на президента в коалицията срещу ИД, създадена предния ден. Според Bloomberg, решението на Алън е в отговор на "разочарованието" от неспособността на Белия дом да осигури средствата, които той счита за необходими в борбата с ИД, както и от "микроуправлението" на войната.

Една седмица след това Пентагонът обяви, че оставка подава Евелин Фаркаш, която в продължение на 5 години е служила като заместник-помощник на държавния секретар по отбраната за Русия, Украйна и Евразия. Политически сайт съобщи за оставката един час след срещата между президентите на Русия и САЩ на Общото събрание на ООН. "Няма съмнение, че тази оставка оставя Пентагона по-слаб в политиката по европейските въпроси ", каза висш служител.

Най-новата в тази серия от оставки е тази на Ари Шварц, старши директор за кибер политики в Съвета за национална сигурност. Смятан за един от главните съветници на Обама по киберсигурността, Шварц напусна поста на 30 септември, след две години в Белия дом. Последните години бяха белязани от поредица от скандали, включително най-голямата кражба на данни в Службата за управление на персонала, която остави в недоумение администрацията на Обама и постави необходимостта от мерки за реагиране срещу Китай, предполагаемо отговорен за кражбата.

Станете почитател на Класа