Как Русия успя да избегне Западът да не повтори "либийския модел" в Сирия

Стартът на мисиите на руските ВВС срещу терористите от ИД в Сирия вече даде положителни резултати в борбата с радикалните ислямски движения, благодарение на точните попадения на руските изтребители. Действията на Москва послужиха също за предотвратяване водената от САЩ коалиция да приложи зона забранена за полети, подобно на това, което се случи в Либия през 2011 г., съобщиха дипломатически източници.
"Основната причина за всичко, което се случва, е обновеното внимание към Сирия и необходимостта от намиране на политическо решение. Надяваме се да постигнем това чрез използване на забранена за полети зони", заяви европейски дипломат, цитиран от " The Financial Times ".
Миналата седмица Русия разгърна Су-30SM в авиобазата Jmeimim в близост до сирийския град Латакия, както разкри представителят на Руските космическа сили Игор Климов. "Това е супер маневрен изтребител с променлив вектор на тягата, в експлоатация от няколко години", каза той цитиран от РИА Новости. Този самолет принадлежи към поколение 4 ++ и е предназначен за мисии на въздушно превъзходство и унищожение на обекти на земята и във въздуха. "Su-30SM е оборудван с топлинно управляеми ракети, с обхват до 30 мили-плюс други радарно направлявани ракети, чийто обхват е до 60 километра ", каза той Климов.
От морето, базата е защитена основно от ракетния крайцер Москва, който има зенитни единици S-300, способни да достигат почти всеки военен самолет в диапазона от 150 километра.

"Благодарение на разгръщането на руските сили, създаването от страна на Съединените щати и техните съюзници на каквито и да е забранени зони по либийски модел е вече невъзможно. Освен ако коалицията е действително е готова да сваля руски самолети" казва Джъстин Бронк анализатор от "Royal United Services Institute".

През март 2011 г. Съветът за сигурност на ООН упълномощи намеса в гражданската война в Либия под предлог за защита на цивилното население. Налагането на забранена за полети зона, допринесе за последващото убийство на тогавашния либийския лидер Муамар Кадафи.

Станете почитател на Класа