Защо чуждите войски, обучени от САЩ не успяват в битки?

Kолумнистът Лорънс Корн в статия за Reuters разкрива причините, поради които САЩ не успяват в обучението на войски от Близкия изток, регистриращи само поражения и неуспехи. Дали това е заради неспособността и нежеланието за обучение от американските военни, или може би от липса на мотивация, когато става въпрос за защита на една корумпирана и неефективна държава от собствените й войски?

Някои като бившия министър на отбраната Робърт Гейтс твърдят, че американската армия показва нежелание при осъществяване на ефективно обучение. Въпреки това, колумнистът развенчава тази гледна точка, тъй като според него подофицери постоянно обучава млади мъже и жени, които стават силни бойци след 12 седмици.

Фактът, че чуждестранните сили, обучени от САЩ обикновено не побеждават на бойното поле, не е защото те не са добре обучени или зле оборудвани, а тъй като те не са достатъчно мотивирани, казва Лорънс Корн. Военният успех в битка зависи от това дали мъжете и жените са готови да се бият и умират за правителство, в което вярват. Освен да е добре обучен, боецът трябва да вярва, че неговото правителство действа в интерес на всички граждани, казва авторът.

В действителност, обучените от САЩ армии имат по-добро оборудване и получават повече обучение от враговете си. Въпреки това, поради липса на мотивация, 7000 обучен и оборудвани от САЩ бойци от афганистанската сигурност не можаха да защитят през 2015 г. северния град Кундуз срещу много по-малка сила на талибаните, според колумнистът. Същото нещо се случи в Ирак през миналата година, както и във Виетнам през 1975.

Липсата на мотивация се наблюдава и в сирийските сили, обучени от САЩ, които не само не се борят срещу ислямската държава, но дори се присъединяват към групи като Ал Nusra, клон на терористичната групировка Ал Кайда, казва Корн.

Като се има предвид неефективността на чуждите войски, колумнист пита: Защо Съединените щати продължават с обучение чужди сили? Отговорът е прост: защото Вашингтон се стреми да избегне конфликтите, в които никога не е трябвало да се намесва и след това да претендира, че САЩ са постигнали своите цели, заключава Лорънс.

Станете почитател на Класа