САЩ одобряват руските въздушни удари в Сирия срещу Ислямска държава

"Съединените щати подкрепят искрените усилия за борба с ислямска държава. Ако действията на Русия имат тази цел, ние сме готови да аплодираме тази стъпка", каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, по време на речта си пред Съвета за сигурност на ООН.

"Съединените щати подкрепят всяко искрено усилие за борба с ИД, Ал Кайда и Al Nusra, ако последните действия на Русия, които в момента се произвеждат, отразяват истинска ангажираност" каза Кери, цитиран от РИА Новости. Кери каза още, че действията на коалицията в Сирия са напълно съвместими с международното право и призова Русия да подкрепят процеса на преход на властта в страната. "Асад не е в състояние да обедини и да управлява Сирия, никога няма да бъде легитимен лидер", заяви държавният секретар.

Преди това, Кери нарече участието на Русия в процеса на разрешаване на сирийския конфликт "възможност" за САЩ. В същото време той предупреди за възможни проблеми със сунитската общност, ако Москва продължава да подкрепя алавитското правителство на Асад.
Франция също приветства руските въздушни удари по Сирия, ако те са насочени срещу членове на ислямска държава.

Станете почитател на Класа