Главоболие за САЩ : Русия ще пресъздаде „призрачните“ влакове на СССР

Русия ще пресъздаде съветската система балистични ракети, скрити във влакове, известни като "влаковете на смъртта", които по време на Студената война, представляваха "истинско главоболие" за САЩ.
"Днес се проучва на ново технологично ниво въпросът за възстановяване на система BZhRK - балистични ракети, скрити във влакове", заяви членът на военнопромишлената комисия на Русия, Виктор Муражовски, в интервю за радио RSN. Проектът е разработен в Съветския съюз в края на 60-те години под името Молодец.

Това са специални влакове, известни като "влаковете на смъртта" или " призрачните влакове", носещи замаскирани балистични ракети. BZhRK представлява "истинско главоболие за САЩ" поради своята голяма разрушителна сила, подвижност и камуфлаж.

Скоростта на ядрените влакове е 100 километра в час и на пръв поглед приличат на товарните влакове. "Руската железопътна мрежа на хиляди километри е толкова сложна, че да се открие тази система на практика е невъзможно", съобщава медията.

Муражовски също така гарантира, че влаковете ще бъдат "напълно скрити за наблюдението и разузнаването на врага". "Системата ще позволи изстрелвания от почти всяка точка на пътя, за разлика от Съветската версия, за която бяха необходими специално подготвени секции", добави експертът.

Станете почитател на Класа