Boeing публикувани невиждани снимки

Компанията Boeing публикува стари снимки на прототип на самолета F-117 Стелт. Това са снимки на т.н."Quiet Bird" (тиха птица), които се пазят в тайна в продължение на повече от пет десетилетия.

Стелт изтребителят първо поколение F-117 е един от водещите самолети във флота на американската армия. Разработен през седемдесетте и представен през 1988 г., самолетът е разработен от Lockheed Martin.

Въпреки това, повече от две десетилетия преди F-117 да се появи в небето, Boeing също тайно разработва своя собствен стелт изтребител. Официално той се нарича Model 853, но има псевдоним: "Quiet Bird" Прототипът е тестван през 1962 г. и 1963 г. и щял да бъде един от самолетите в армията на САЩ, съобщава Ars Technica.

"Тестовете на самолета, показват отлични резултати при най-малкото напречно сечение, но са били малко изпреварили времето си и не предизвикват интерес у военните", казаха от Boeing, който в накрая публикува снимки на модела 853 ,

Въпреки че американските военни не се интересуват от "Тихата птица" нейното раждане допринесе за създаването и развитието на други въздухоплавателни средства. Както казват от Boeing, "поуките от Тихата птица са повлияли на дизайна на дозвуковата крилата ракета Boeing AGM-86 ALCM."

Станете почитател на Класа