Учените откриват нови ефекти на кафето върху човешкото тяло

Не е тайна, че кафето ни помага да се чувстваме по-будни, но едно скорошно проучване показва, че хората, които са получили доза кофеин преди сън, са имали 40 минутно закъснение в техните денонощни ритми.

Една група от учени е открила, че кофеинът в допълнение към неговите известни ефекти върху човешкото тяло, може също така да забави биологичния часовник. Ново проучване от Кенет Райт и колегите му от университета в Колорадо и Джон О'Нийл от Лабораторията по молекулярна биология на Съвета за медицински изследвания в Кембридж, разкри, че кофеинът въвежда закъснение от половин час в 24-часовия метаболитен темп.

"Има проучвания при други видове като морски водорасли и плодови мушици, което предполага, че кофеинът може да повлияе на биологичния часовник, но наблюдения при хората не са правени" коментира Райт изследването, което е публикувано в Science Translational Medicine.

В рамките на изследването, пет участници са останали при строго контролирани условия за 49 дни. Три часа преди лягане те са получавали доза кофеин, еквивалентна на двойно еспресо, или плацебо.

Учените взели проби от слюнката им за измерване на нивата на мелатонин, хормон, който се натрупва в организма по време на часовете на тъмнина и показва, че е време за сън. Според проучването, хапчетата кофеин забавяли повишението на нощния мелатонин с около 40 минути.

Станете почитател на Класа