Битката във въздуха: китайският изтребител J-31 срещу F-35 от САЩ

Китайският стелт изтребител пето поколение J-31 е проектиран да се конкурира с американския F-35, както на бойното поле, така и в областта на износа. Но дали наистина е технологично напреднал, както самолетът на САЩ?
Американските военни експерти признават, според портала Defense One, че J-31, снабден с два мощни двигатели WS-13 по 8700 килопонда, може да лети със същата скорост като F-35, но за постигане на превъзходство във въздуха също трябват и други умения.

F-35 има по-добри "софтуер" и "хардуер" от J-31, усъвършенствана електро-оптична система за прехващане на цели (EOTSs), включваща инфрачервен сензор и лазерен далекомер. В същото време той надвишава китайския изтребител от гледна точка на маневреност.

Но колко дълго ще са верни тези предимства е въпрос на дебат. Длъжностни лица и старши експерти в Пентагона смятат, че превъзходството на самолетите на САЩ непрекъснато намалява, тъй като китайските инженери обновяват J-31.

"По принцип, китайците произвеждат оръжейни системи, които имат характеристики на пето поколение и потенциално унищожават ефекта на някои от нашите предимства. Ако загубим тези предимства, сценарият е страшен за нас", каза Питър Сингър, стратег от мозъчния тръст New America.

Шефът на придобивания в Пентагона, Франк Кендъл казва, че китайците бързо напредват, използвайки откраднати данни по време на кампаниите кибершпионаж срещу САЩ.

Станете почитател на Класа