Защо традиционните американски съюзници в Близкия Изток се обръщат към Русия

Развитието на сътрудничеството между Израел и Русия е още един пример за подобряване на отношенията между Москва и традиционен съюзник на САЩ в Близкия Изток, публикува WND. В същото време, изданието посочва, че това се случва в контекста на подобряване на отношенията между Вашингтон и Техеран след Споразумението по ядрените въпроси.

Порталът подчертава важността на присъствието в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху. По време на посещението двете страни обсъдиха сложната политическа ситуация в Сирия. Нетаняху подчерта, че дошъл в Русия "за да се избегнат недоразумения между двете страни" по влошаващата се ситуация в Близкия изток.

Видимо се извършват "движения на тектонични плочи в Близкия Изток", най-важните в региона след Ислямската революция от 1979 г., пише изданието. Авторът на статията предполага, че четири десетилетия по-късно, Русия възстановява отношенията си с близкоизточните държави, особено с онези, които възприемат като неприемлива позицията на Обама по иранския въпрос.

В навечерието на подписването на споразумение за иранската ядрена програма, Русия и Саудитска Арабия обявиха намерението си да засилят сътрудничеството в енергийната сфера.

Русия също подобри отношенията с Египет и увеличи военното и икономическо сътрудничество между двете страни. Обама поддържа доста хладно отношения със светското, умерено правителство на президента Абдел Фатах ал-Сиси, който е предприел сближаване с Русия, припомня статията.

В допълнение, Русия, подписа през март договор на стойност 10 000 милиона долара за изграждане на първата атомна електроцентрала в Йордания, друг традиционен съюзник на САЩ. Това е най-амбициозният проект в историята на двустранните отношения.

Станете почитател на Класа