Пет ключови стъпки, които помогнаха да се избегне смъртта на много хора в Чили

Чили е една от най-сеизмично активните страни в света и често се случват силни земетресения, като земетресението с магнитуд 8,3, което удари в сряда вечер и остави най-малко 11 мъртви. Въпреки това, броят на жертвите щеше да е много по-висок, без програмите за спешна помощ, които са внедрили органите на нацията през последните години.

Разрушителното земетресение с магнитуд 8,8 и вълните цунами, които опустошиха страната през 2010 г. причиниха смъртта на 525 души и огромни материални щети. Въпреки това, бе отчетено, че много хора са загинали заради неефективните системи за предупреждение, а и властите са изключили заплахата от цунами в резултат на объркваща информация. Енергията на земетресението преди пет години е била близо до 100,000 атомни бомби.
Действията на правителството и чилийските граждани, извършени от тогава са спомогнали за по-добра реакция при последното земетресение, най-голямото за 2015. От 2010 г. насам Чили за да избегне много от грешките въведе следните мерки:

1. Подобри се комуникацията при бедствие. Системата за ранно предупреждение вече изпраща текстови съобщения до населението. Същият метод се използва за съобщения чрез цифровата телевизия.
2. Изпълнена бе програма за обучение, така че хората да знаят какво да правят в случай на спешност:
3. Подобри се националното законодателство за антисеизмично строителство
4. Наложен бе по-строг контрол в строителството на сгради и инфраструктура.
5. Организирани бяха тренировки, така че хората да знаят какво да правят в случай на авария. В училищата са задължителни три пъти в годината.

Всички тези стъпки са помогнали да се избегне големият брой смъртни случаи

Станете почитател на Класа