Бивши ръководители на ЦРУ защитиха изтезания в книга

Трима бивши директори и други висши служители на ЦРУ публикуваха книга, обосноваваща бруталните методи, използвани от служители на агенцията по време на разпит. Книгата е замислена като отговор на доклада от 2014, който критикува използването от ЦРУ на методи за мъчение, наричани "специални методи" за разпит. В книгата си „ЦРУ отговаря на Проучването на Комитета Сената на програмата за задържане и разпит" те твърдят, че докладът на на Сенатския комитет на САЩ, който миналата година показа жестоките практики от страна на агенцията, изкривява реалността, съобщава AP.

Конкретно, авторите на книгата защитават тези практики, сред които се включват ректално хранене, сексуално насилие, симулирано удавяне и лишаване от сън, като подчертават, че дружеството е действало по прозрачен начин и че мерките, предприети от ЦРУ помогнали да се гарантира сигурността на САЩ.

ЦРУ например казва в книгата, че техниката за изтезания чрез симулирано удавяне се отнася и за американските войски, обучавани за специални операции.

Станете почитател на Класа