Далай Лама: "Невъзможно е всички да дойдат в Европа"

Европа не може да побере всички бежанци, каза Далай Лама, добавяйки, че истинското решение на сегашната имиграционна криза е в Близкия изток. Тибетският будистки лидер също така призова за край на насилието в страните на произход на бежанците.

Според вестник "The Telegraph", Негово Светейшество произнесе реч за Европейския проблем с бежанците при откриването център на Далай Лама в Оксфорд, посветен на изучаването на етиката.

Монахът каза, че при сегашните обстоятелства, интересите на човечеството трябва да се поставят пред интересите на отделните нации и дори континенти. Той също така подчерта, че отговорът на страните от Западна Европа по отношение на кризата на бежанец не е адекватен на ситуацията. "Невъзможно е всички да дойдат в Европа," каза той в речта си.

Въпреки, че Далай Лама похвали усилията на Германия и Австрия за справяне с кризата, той подчерта, че предлаганото решение е само временно. "Посрещане на хиляди бежанци е прекрасно, но междувременно трябва да се мисли за дългосрочни решения, като истински мир и истинско развитие, най-вече чрез образование, за тези мюсюлмански страни", каза той.

"В крайна сметка, ние трябва да мислим за това как да се намали смъртността в техните страни. Ние трябва да намалим използването на сила. Употребата на сила никога не е решение на тези проблеми," каза будисткия лидер.

За решаването на въпроса за насилието, Далай Лама също се позова на действията на Джордж Буш след атентатите от 11 септември, като потвърди, че насилственият отговор на САЩ "образувал неконтролируема верига от събития."

Станете почитател на Класа