Европейски страни изтеглят златото си от САЩ

Количеството злато в Банката на Федералния резерв на Ню Йорк падна до най-ниското си ниво за последните десетилетия. Това се е случило, тъй като чуждестранни централни банки активно изтеглят златото си.

Европейските централни банки изтеглят златото си от Федералния резерв в Ню Йорк. От 2014 това действие е в размер на общо 246 тона злато. В резултат резервите на благородния метал в банката достигнаха най-ниското си ниво от десетилетия насам.

Германия е първата държава, която поика през 2014 г. своите 120 тона злато. На второ място, Нидерландия поиска от Федералния резерв връщането на 122 тона злато. През май стана известно, че Австрия ще е третата европейска нация която ще репатрира повечето от златото си, за да го депозира в Австрия и Швейцария.

Икономистът Лю Рокуел вярва, че изтеглянето на злато от Банката на Федералния резерв ще бъде от полза на световната икономика.

"Федералният резерв на САЩ и поддръжниците на политиката му твърдят, че златото не играе монетарна роля. Но тогава ще трябва да обяснят защо Федералната резервна банка поддържа злато, което принадлежи не само САЩ, но и на други страни ", казва икономистът.

Станете почитател на Класа