Марио Варгас Льоса: Колективизмът и върховенството на държавата

Европейците осъзнават, че административната система на управление и намесата на държавата в нашия живот са несъвместими с развитието и прогреса.

Ето защо ние виждаме днес как френският президент Франсоа Оланд и министър-председателят Мануел Валс активно налагат идеята за свободния пазар, стимулирането на развитието на частния бизнес и по-откритата икономика.

За съжаление част от страните в Латинска Америка, както и преди са привлечени от идеите на колективизма и върховенството на държавата над човека.

Едно време австрийският икономист и философ, носител на Нобелова награда за икономика Фридрих Август фон Хайек определи това явление като "конструктивизъм". Неговата идея се състои в това, че централната роля в живота на човека играе държавата, която благодарение на рационалното планиране осигурява на гражданите социална справедливост и материален прогрес.

Но близката история ни показа погрешността на този подход. Достатъчно е да си спомним разпадането на СССР и отказът на Китай от комунистическите идеи и мирния преход към построяването на капитализма.

В Латинска Америка, както и преди преобладава левичарска идеология, която е главната пречка по пътя на процъфтяване и модернизация на страните, както това се случи, например, в Азия.
------------------

Марио Варгас Льоса, писател. Коментарът му е част от статия, публикувана от испанския вестник "Ел Паис".

Станете почитател на Класа