Папата призовава за бързи действия по глобалното затопляне

Папа Франциск ще призове за бързи действия за защита на Земята и борба с глобалното затопляне, според изтекъл проект за енциклика на понтифекса.
Документът - публикувана от списание L'Espresso – казва, че глобалното затопляне е пряко свързано с човешките дейности и интензивното използване на изкопаеми горива.
Ватиканът нарече изтичането на проекта на "отвратителен" акт и окончателната версия ще бъде пусната в четвъртък, както е планирано.
Проектът на 192-страничната енцикликата - което е най-високото ниво на документ от папата - е озаглавен " За грижите за общия ни дом". В него, папата представя двете научни и морални причини за защита на Божието творение. Той поставя голяма част от вината за глобалното затопляне върху човешките дейности, като наред с други примери се споменава загубата на биоразнообразие в Амазонската дъждовна гора и топенето на арктическите ледници. Проектът акцентира, че развиващите се страни понасят тежестта на "огромното потребление" на някои от най-богатите.
Папата призовава всички хора - не само католиците - да предотвратят унищожаването на екосистемата преди края на века и да създадат нова политическа власт за контрол на замърсяването.
Енцикликата трябва да даде тон за дебатите на срещата на върха на ООН по изменение на климата през ноември в Париж.

Станете почитател на Класа