САЩ стоят настрана от ключова офанзива в Ирак срещу "Ислямска държава"

Подкрепяните от Иран шиитски милиции и сунитските племена се включиха в операцията по превземането на родния град на Саддам Хюсеин от силите на "Ислямска държава" (ИД), но оглавяваната от САЩ коалиция не се присъедини. Кампанията за Тикрит е генерална репетиция за истинското предизвикателство: битката за превземане на втория по големина иракски град Мосул, понастоящем бастион на екстремистите.

Може ли обаче такава мащабна офанзива по суша да успее без въздушната подкрепа на международната коалиция? Операцията в Тикрит цели да възпре бойците от ИД да не доближат свещения за шиитите град Самара, разположен малко по на юг. Десетки хиляди бойци от шиитски милиции се втурнаха да бранят града по време на стремителното напредване на екстремистите в Северен Ирак през юни м.г.

В битката за Тикрит сега участват няколко бригади от иракската армия, хиляди бойци от шиитски милиции и представители на сунитски племена, както и десетки ирански военни съветници. Офанзивата се направлява от влиятелния ирански генерал Газем Солеймани, командир на бойната част "Кудс" - подразделението за действия в чужбина към иранския елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция (Революционната гвардия).

Отсъствието на силите на оглавяваната от Съединените щати коалиция, която от миналото лято почти спря напредването на ИД в Ирак, се набива на очи. Тази седмица говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън каза, че САЩ не оказват въздушна подкрепа в Тикрит "просто защото иракчаните не са ни я поискали".

Освобождаването на града без въздушната подкрепа на коалицията ще постави на екстремна проверка бойната готовност на иракските сили за сигурност, след като за възстановяването на контрола върху гъсто населените градове, включително Мосул и Фалуджа, ще трябва да разчита изцяло на сухопътни части, за да се сведат до минимум цивилните жертви.

Опасенията на оглавяваната от САЩ коалиция се дължат до голяма степен на значимата роля на Иран в боевете срещу ИД. Иран отдавна разполага с влияние в Ирак, но то никога не е било толкова голямо, колкото през миналата година. Тогава иракските въоръжени сили се разпаднаха под напора на сунитските екстремисти. Иракски официални лица отбелязват, че Иран е реагирал бързо на техните молби спешно да достави оръжия и да окаже помощ на фронта, като същевременно обвиняват коалицията, че не е поела ангажимент за намеса по суша.

Повечето от военните успехи в Ирак бяха плод на координирани действия - иракските и кюрдските сили и шиитските милиции се сражаваха по суша, а водената от САЩ коалиция оказваше въздушна подкрепа. Обсадата на село Амирли, северно от Багдад, миналата година, когато мнозина се опасяваха, че и самата столица може да падне, бе разкъсана с помощта на въздушните удари на коалицията и главно на шиитските милиции. Шиитите подкрепиха и въздушната кампания на коалицията за прогонването на ислямистите от град Джурф ас Сукър през октомври.

Солеймани - иранският генерал, който ръководи операцията в Тикрит - изигра ключова роля в тези две кампании. Обаче иракски и кюрдски представители, както и бойци от шиитските милиции единодушно признават решаващото значение на въздушните удари на коалицията за техните скромни победи.

Тъй като военната операция по превземането на Мосул е планирана за началото на април, мнозина са скептични за това дали иракската армия ще бъде готова да се бие. Опитите да бъдат привлечени сунитски племена - за които се смята, че са ключът към прогонването на ислямистите от техните бастиони - имаха малък успех. Обучението и въоръжаването на иракски войници също вървят мудно.

Невъзможността на иракските сили да си проправят път към Тикрит също не вещае добро. Те са заседнали в околностите на града и не могат да пробият отбраната на екстремистите. Във вторник южно от Тикрит атентатор самоубиец се вряза с военен автомобил в контролен пункт, охраняван от правителствени войници и шиитски бойци, и уби четирима и рани 12 от тях, казаха властите.

Тази патова ситуация се запазва въпреки уверенията на иракския премиер Хайдер ал Абади, че сега инициативата е на иракска страна след последните успехи в града с петролна рафинерия Байджи - операция, преминала с мощната въздушна подкрепа на оглавяваната от САЩ коалиция.

Групировката ИД, която контролира една трета от Ирак и съседна Сирия в обявения от нея халифат, е обсипала с мини главните шосета, а това забавя напредването по суша и изисква усърдна работа по разчистването на мините, преди да може пехотата да мине безопасно. Кюрдските и иракските сили често посочват като свой главен проблем на бойното поле недостига на оборудване за откриване на бомби.

Битката за Тикрит вероятно ще включва първото сериозно изпитание за иракските сили в улични сражения, за каквито те не са обучавани. Има и опасения за поведението на шиитските милиции на бойните полета в регион с преобладаващо сунитско присъствие, където се смята, че част от населението е приело ИД като по-добър вариант от шиитското правителство в Багдад. При предишните си победи на бойното поле шиитските бойци често изравняваха със земята градове и села, за да не позволят на сунитското население да се върне по домовете си.

Привличането на сунитските племена е важно, защото те познават терена на обитаваните предимно от сунити райони, които са под контрола на ИД, и могат както да се бият с шиитските бойци, така и да ги съветват. Взаимната неприязън обаче е в пикова точка и крехките военни съюзи може да имат кратък живот, след като бъде елиминиран общият враг. А масираната иранска намеса заплашва да изостри напрежението на религиозна основа.

Още по темата": Фронтът Ан Нусра в Сирия може да отдели от Ал Каида, за да създаде нова организация

Мариам Каруни
Ройтерс

Лидерите на Фронта Ан Нусра в Сирия обмислят възможността да скъсат връзките с Ал Каида и да създадат нова организация с подкрепата на някои от държавите в Персийския залив, които опитват да свалят от власт президента Башар Асад, казаха различни източници.

Според хора, близки до Ан Нусра, както и от самата групировка, Катар, който има добри отношения с нея, я насърчава да предприеме този ход, който би й донесъл и финансова подкрепа.

Това действие може да превърне фронта от отслабено паравоенно формирование в сила, способна да се съревновава с "Ислямска държава" в момент, когато тя е под натиск от въздушните удари и напредването на кюрдските и иракските военни части.

Подобен ход също така би засилил влиянието на Катар и съюзниците му в кампанията за сваляне на Асад, а това е в унисон с все по-големите дипломатически амбиции на Доха в региона. Представители на катарските власти не бяха открити за коментар.

Докато чака окончателното решение по въпроса на изпълнителния си орган - така наречения съвет "Шура", Ан Нусра изобщо не губи време. Фронтът внезапно започна да напада малки джихадистки групи, завземайки територията им и принуждавайки ги да се разоръжат. Целта е така да се консолидира властта му в Северна Сирия и да се проправи пътят за въпросната нова организация.

Хора от разузнаванията на държави от Персийския залив, включително Катар, са се срещали няколко пъти за последните месеци с лидера на фронта Абу Мохамад ал Голани, а целта на разговорите е била да го насърчат да напусне Ал Каида, както и да обсъдят каква подкрепа биха могли да окажат, посочват източниците. Те обещали финансиране, щом отделянето стане факт.

"Скоро ще се създаде нова организация, която ще включва Ан Нусра и Джаиш ал мухаджирин уел ансар, както и други малки бригади", каза Музамджер аш Шам, видна джихадистка фигура, близка до Ан Нусра и други ислямистки групи в Сирия.

"Името Ан Нусра ще излезе от употреба. Фронтът ще се откъсне от Ал Каида. Но не всички емири в Ан Нусра са съгласни и именно затова се забави и обявяването на новината", каза Шам.

Източник, близък до катарското министерство на външните работи, потвърди, че страната иска Ан Нусра да се превърне в чисто сирийска сила без връзка с Ал Каида.

"Обещават на Ан Нусра повече подкрепа, тоест пари, доставки и прочие, веднага щом се откажат от връзките с Ал Каида", заяви той.

Подетият от Катар опит за промяна на образа на Ан Нусра и за подпомагането й може да заплетат още повече войната в Сирия в момент, когато САЩ се готвят да въоръжат и обучат неджихадистки бунтовници, за да се борят с "Ислямска държава".

Фронтът Ан Нусра е обявен за терористична организация от САЩ и е обект на санкции от Съвета за сигурност на ООН. Но поне за Катар променянето на образа на групировката ще премахне законовите пречки да й се оказва подкрепа.

БОРБА С "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

Една от целите на новата организация ще бъде да се бори с "Ислямска държава" - основния съперник на Ан Нусра в Сирия. Начело на "Ислямска държава" стои иракският джихадист Абу Бакр ал Багдади, който е помогнал за създаването на Ан Нусра преди да се скара с Голани.

Ан Нусра някога бе най-силната от борещите се срещу Асад групи, но отслабна, когато повечето й командири и бойци си тръгнаха с Багдади, за да създадат "Ислямска държава". Новата организация след това изби много от останалите водачи в редиците на фронта, иззе неговите оръжия, принуди командирите му да минат в нелегалност и завзе неговата територия.

В последно време обаче "Ислямска държава" бе подложена на натиск от военновъздушните удари на коалицията начело със САЩ. Тя също така загуби терен пред кюрдските бойци в Сирия и на иракските въоръжени сили. Организацията обаче е далеч от това да рухне.

Ако Ан Нусра се отдели от Ал Каида, някои се надяват, че със съответното финансиране, въоръжение и обучение бойците на новото формирование ще могат да се справят с "Ислямска държава".

Според джихадистки източници Голани е предложил на съвета "Шура" на "Ан Нусра" фронтът да се слее с "Джаиш ал мухаджирин уел ансар" - по-малка джихадистка група, съставена от местни и чуждестранни бойци и ръководена от чеченски командир. Обявяването на новината се забавило поради възраженията на някои от водачите на Ан Нусра, които са против идеята да напуснат Ал Каида. Смята се обаче, че това е малко вероятно да спре Голани.

"Той ще го направи, няма избор. Онези, които са против, могат да си тръгнат", каза източник от Ан Нусра, който подкрепя отделянето. Изглежда Голани вече подготвя почвата. Ан Нусра иска да използва Северна Сирия като база за новата организация. Фронтът предприе офанзиви срещу подкрепяните от Запада групи, които САЩ проучват за евентуално оказване на военна подкрепа.

В северната провинция Идлиб организацията завзе територии от Фронта на сирийските революционери, принуждавайки неговия лидер Джамал Мааруф да избяга. Миналата седмица Ан Нусра се насочи срещу друга от основните групи, действащи в Сирия - Харакат Хазм в провинция Алепо, която в резултат се саморазпусна.

Държавният департамент на САЩ заяви, че краят на Харакат Хазм ще окаже влияние върху способностите на умерената опозиция на север.

Но дори и Ан Нусра да се разформирова и да напусне Ал Каида, не се очаква идеологията на фронта да се промени. Голани се е бил за Ал Каида в Ирак. Някои от другите водачи са се сражавали в Афганистан и са близки до ръководителя на Ал Каида Айман аз Зауахири.

"Ан Нусра трябваше да се врече в преданост към шейх Зауахири, за да не бъде принудена да бъде вярна на Багдади, но това не беше добра идея, време е да се сложи край на това", заяви източник от фронта в Алепо. "То не помогна на Фронта Ан Нусра и сега той е в списъка с терористични организации", каза той.

БТА

Станете почитател на Класа