Митницата на САЩ залови картина на Пикасо, декларирана като коледен подарък за 37 $

Кубистичната картина от Пабло Пикасо „Фризьорът " на стойност милиони долари, открадната във Франция, е била заловена на митницата при опит да бъде внесена контрабандно в САЩ.
Масленото платно е рисувано през 1911 г. и принадлежи на Националните музеи на Франция. Бившият ръководител на НМФ , Жорж Сал, я завещава през 1966 г., когато я излагат в Музея за модерно изкуство в Париж.
През 2001г. е имало искане картината да бъде дадена назаем за изложба и администрацията установява, че тя липсва от складовото помещение. След неуспешен опит за търсене, френското правителство обявява картината за открадната.
Белгийски подател, идентифициран само като "Робърт", изпратил картината чрез FedEx до склад с контролиран климат в Лонг Айлънд през декември миналата година. В графата „точна стойност", изпращачът е посочил стойност от 30 евро - около $ 37. Пакетът съдържа поздравление "Весела Коледа!" на френски език и картината, декларирана като "занаятчийско" произведение. Митническите служители обаче не се подвели и предали малката картина на агенти по национална сигурност, които поканили френски изкуствоведи да я проучат. Инспекцията на платното доказала, че всъщност това е мулти-милионен шедьовър, оценен през 2001 г на $ 2,5 милиона, но сега се смята, че струва много пъти повече.
Прокурор Линч вече е подал в съда на Ню Йорк граждански иск за отказване от картината на Пикасо и връщането й на Франция. САЩ и френските власти все още не са обявили никакви арести по делото.

Станете почитател на Класа